Shopify Editions Summer 24: Co je nového?

Další Shopify Editions Summer 2024 přineslo řadu novinek nejen pro vývojáře, ale také pro majitele obchodů a jejich týmy. Jako každý rok Shopify poskytuje kompletní agendu Summer Editions zpětně. Jedná se o poměrně velké množství informací, ze kterých jsme pro vás připravili článek o těch nejzajímavějších novinkách a změnách. Pojďme se na ně tedy podívat.

Shopify summer edition 2024

Více účtů kam chodí peníze, jeden Shopify Store

Pokud patříte mezi firmy, které mají více poboček v různých zemích a potřebují ať už kvůli měně, účetnictví nebo dalším důvodům přijímat v dané zemi platby přes Shopify Payments, bylo doposud nutné pro každou zemi na Shopify Plus vytvořit Expansion store.

Nově ale na vyžádání Shopify umožňuje mít více účtů a tedy jeden obchod, ve kterém si jako majitel obchodu nastavíte preferovaný účet pro daný trh. Toto vede j nižším nákladům za aplikace, šablony, administrativu a mnoho dalších typů nákladů spojených s udržováním více oddělených Shopify obchodů.

O přístup je možné zažádat zde.

one Shopify  store

Zdroj: shopify.com

Hydrogen drag & drop editor

Jednou z komplikací headless přístupu obecně, je že u řady platforem přicházíte o možnost instalace aplikací a úpravy šablony bez pomoci programátorů. V Shopify se rozhodli klasický a headless front-end přiblížit pomocí Hydrogen Visual Editoru kdy dává méně technickým uživatelům do rukou možnost upravovat kód pomocí drag & drop editoru a jednu z největších bariér headless přístupu tímto boří.

Editor zatím není dostupný pro většinu uživatelů, na tomto odkazu je možné přihlásit se k odběru novinek ohledně data spuštění.

hydrogen editor

Zdroj: shopify.com

Pokročilejší správa přístupových práv

Shopify nyní nabízí větší granularitu při nastavování přístupových práv vašim zaměstnancům. Nově můžete udělovat jednotlivě práva pro čtení, zápis a mazání a současně definovat role s danou sadou oprávnění, které je možné následně spravovat a udělovat jednotlivým uživatelům tak, aby vaši obchodníci, content editoři, tým zákaznické podpory a další role viděli vše a pouze to, co ke své práci potřebují.

Funkce je dostupná pouze pro Shopify Plus a na jejím uvolnění pro veřejnost se pracuje. Přihlásit se k odběru novinek můžete zde.

role management

Zdroj: shopify.com

Seskupování produktů

Nově je podporováno zobrazování oddělených produktů ve sloučené podobě. Pokud například prodáváte tričko v několika barevných variantách, ale z logistických důvodů se jedná o oddělené produkty, Shopify Plus vám nově umožňuje tyto produkty pro zákazníka spojit na detailu produktu v jeden produkt. 

Zákazníci tak snadno mohou přepínat mezi produkty z jedné stránky i přes to, že mají rozdílné vlastnosti, obrázky a url adresy.

Funkcionalita je dostupná pomocí nativní Shopify aplikace Shopify Combined Listings.

Novinky v Shopify Flow

Customer joined segment trigger

Na vyžádání vám nově bude zpřístupněn nový Flow trigger, který umožnuje vyvolat Flow akci, pokud dojde k přiřazení zákazníka do daného segmentu. Například můžete vytvořit segment se zákazníky, kteří nenakoupili po danou dobu nebo mají narozeniny, a zaslat jim slevový kupón.

Zdroj: shopify.com

Manuální spuštění flow

Ke snadnějšímu testování flow akcí je nově možnost akce manuálně vyvolat. Není tedy nutné čekat, než nastane definovaný trigger, například vytvoření nového zákazníka, ale Flow workflow je možné spustit manuálně. 

Podmínkou ovšem zůstává, že akce už jednou musela proběhnout. První běh je tedy nutné vyvolat tak, že daný trigger je spuštěn – například je vytvořen zákazník.

Send admin API request akce

Shopify přidalo možnost dotazovat se přímo admin API ve Flow bez nutnosti vkládání tokenu a GraphQL kódu. Data je tedy nyní možné získat nebo odeslat bezpečně bez nutnosti vystavování citlivých údajů. Součástí je rovněž přehledné UI, které práci s celou akcí podstatně usnadňuje. 

Tato akce je současně v Early Access programu, není tedy dostupná pro všechny e-shopy.

send admin api request

Zdroj: shopify.com

Draft Orders

Při použití Draft Orders, které používají některá aplikace docházelo k tomu, že jste svůj e-shop okamžitě připravili i možnost používání aplikací, které běžně pracuji s klasickými objednávkami a současně jste přišli o možnost vývoje customizací pro slevy, platby a použití příslušných Shopify Functions. To se nově mění, kombinace aplikací pracující s Draft a běžnými objednávkami sice bude stále problém, nicméně možnost si vše potřebné upravit budete mít nově sami. 

Shopify Plus se tato změna příliš netýká, protože tento plán má k dispozici kompletní customizaci košíku.

draft orders

Zdroj: shopify.com

Shopify Markets s novým UI

Shopify Markets nově přidává několik obrazovek a samostatnou položku v hlavním menu, které přehledně zobrazují specifika pro trhy, na kterých prodáváte. Dosud bylo nutné hledat jednotlivá nastavení na mnoha místech. Získat kompletní přehled na pár kliknutí tak bylo až dosud komplikované.

Zdroj: shopify.com

Nechyběly AI nástroje

Sidekick

Shopify přineslo novinky o digitálním parťákovi Sidekick, který dostal další vylepšení a slouží jako váš AI asistent pro práci s obchodem. Sidekick umí pomoci například s přípravou odpovědí na zákaznické požadavky zaslané přes Shopify Inbox, kde můžete zákazníkům odpovídat na libovolné dotazy, generovat slevové kupóny, žádat Sidekick o návod při nastavování platformy nebo například úpravy designu vašeho e-shopu a mnoho dalšího. 

Sidekick je současně k dispozici by request. Abyste ho mohli využívat naplno požádejte zde o jeho zpřístupnění.

sidekick

Zdroj: shopify.com

Práce s obrázky

Shopify více zapojilo AI i do práce s obrázky a tak kdekoliv, kde je vkládáte (ať už jde o přidávání produktu, článku nebo úpravu šablony) můžete nově pomocí AI například odstranit pozadí a přidat nové.

Další změny

Na závěr pár menších změn, které také považujeme za relevantní:

Vylepšete i váš e-shop

Pokud potřebujete konzultaci ohledně aplikace novinek pro váš stávající nebo nový e-shop, neváhejte nás kontaktovat pomocí formuláře níže nebo si zarezervujte svoji konzultaci zde.

Zpět na články
Sdílet článek:
Spojte se s námi

    Rezervujte si schůzku zde nebo vyplňte tento formulář a my se vám co nejdříve ozveme:

    Beru na vědomí zpracování osobních údajů.