To nejzajímavější z Meet Magento UK 2024

Přinášíme vám report našeho kolegy Marka Kubačáka z konference Meet Magento UK 2024, která se konala 18. června v Londýně.

meet magento uk

Letos jsem do Londýna dorazil již den předem, abych se vyhnul dopravním zácpám a stihl se zúčastnit programu před samotnou konferencí. Stejně jako loni se konaly dva doprovodné programy: Horror Bus tour (tento program vřele doporučuji všem, kteří se chystají do Londýna) a warm-up party, která sloužila jako skvělá rozcvička pro ty, kteří se chtěli bavit i před oficiálním programem.

Magento s Adobe nebo bez Adobe?

Konference se nesla v duchu hesla „bez Adobe“. To pro mnohé z nás znamenalo příležitost otevřeně hovořit o tom, co si o situaci s Adobe myslíme. Ať už to bylo cokoli, vnímali jsme to jako pozitivní krok vpřed. Eric Erway v tomto ohledu pronesl skvělou přednášku o sdílené komunitě. MageOS a Magento Association spojily síly a vytvořily nový web https://magento-opensource.com/, který sjednocuje dříve rozdělené síly a posiluje Magento Open Source.

Mimochodem, Mark Shust nedávno zveřejnil statistiky, které ukazují, že ačkoli v letech 2018 až 2023 počet instalací Magento klesal, v roce 2024 se trend konečně obrátil a počet instalací opět roste.

Takže před námi byl nabitý den plný zajímavostí ze světa Magenta bez enterprise řešení. Velice mě zaujalo, jak komunita dohání, ba dokonce předhání Adobe v určitých segmentech.

Event-Driven architektura pro Magento

Jedním z hlavních témat byla event-driven architektura pro Magento, což je open source odpověď na Adobe I/O. Event-driven architektura umožňuje různým částem systému komunikovat mezi sebou prostřednictvím událostí, což zvyšuje flexibilitu a škálovatelnost aplikací. Tato architektura je zvláště užitečná pro e-commerce platformy, jako je Magento, kde je potřeba rychle reagovat na různé události, jako jsou objednávky, změny v inventáři nebo zákaznické dotazy.

Klíčové body přednášky:

  • Modularita a škálovatelnost: Event-driven architektura umožňuje rozdělit aplikaci do menších, nezávislých modulů, které mohou být snadno škálovatelné.
  • Reakce v reálném čase: Schopnost reagovat na události v reálném čase je klíčová pro zlepšení uživatelské zkušenosti.
  • Integrace s třetími stranami: Tato architektura usnadňuje integraci s různými třetími stranami a externími službami.

Test Driven Development (TDD) pro Magento

Dalším významným tématem na Meet Magento UK 2024 byla přednáška o Test Driven Development (TDD) od Maxe Pronka. TDD je přístup k vývoji softwaru, který klade důraz na psaní testů před samotným kódem. Tento přístup zajišťuje, že kód je robustní, snadno udržovatelný a bez chyb. Max Pronko předvedl, jak krok za krokem psát testy a kód pro třídu PopupService, od inicializace testu až po refaktorizaci a optimalizaci.

Klíčové body přednášky:

1. Definice TDD: Test Driven Development je způsob psaní kódu, který zahrnuje psaní automatizovaného unit testu, který selže, následně napsání minimálního kódu, aby test prošel, refaktorizaci obojího a opakování s dalším testem.

Proces se skládá ze tří kroků: Red (psaní testu, který selže), Green (psaní kódu, aby test prošel) a Refactor (zlepšení struktury kódu).

2. Výhody TDD:

  • Zlepšení kvality kódu: Psaní testů před kódem nutí vývojáře přemýšlet o možných edge-casech a chybách, což vede k čistšímu a kvalitnějšímu kódu.
  • Rychlejší detekce chyb: Testy mohou rychle odhalit chyby v kódu, což šetří čas a náklady na opravy v pozdějších fázích vývoje.
  • Lepší dokumentace kódu: Testy slouží jako dokumentace kódu, protože jasně ukazují, jak by měl kód fungovat.
  • Jednodušší refaktorizace: S existujícími testy je snadnější refaktorovat kód bez obav z narušení funkčnosti.
  • Rychlejší vývojové cykly: Díky TDD se vývojáři mohou rychleji orientovat v kódu a zvyšuje se efektivita jejich práce.
  • Vyšší sebevědomí při změnách kódu: Při změnách kódu mohou vývojáři s jistotou spouštět testy a ověřit, že vše funguje správně.

    Shrnutí hlavních poznatků z konference

    • Magento Open Source je silnější než kdy dříve.
    • Existuje velký zájem o inovace v oblastech, jako je event-driven architektura a test-driven development.
    • Hyva, Headless, AI personalizace a optimalizace performace jsou stále důležitějšími tématy.

    Celkově byl Meet Magento UK 2024 skvělou příležitostí k tomu, abych se dozvěděl o nejnovějších trendech v oblasti Magento, navázal kontakty s ostatními profesionály v oboru a podělil se o své vlastní zkušenosti.

    Děkuji organizátorům Meet Magento UK za uspořádání skvělé konference!

    Zpět na články
    Sdílet článek:
    Spojte se s námi

      Rezervujte si schůzku zde nebo vyplňte tento formulář a my se vám co nejdříve ozveme:

      Beru na vědomí zpracování osobních údajů.